Om oss

Det finns många anledningar till att vi skapat denna blogg. Det finns ett behov av information kring skadliga kemikalier, det märks på alla frågor vi får. Det finns också ett informationsbehov på grund av att lagstiftningen på kemikalieområdet är för svag för att på ett betryggande sätt skydda miljö och människors hälsa, det får föräldrar och andra konsumenter klara på egen hand. Det finns potentiellt hälsoskadliga kemikalier överallt omkring oss, i plastgolvet, i TVn, i datorn, i konservburken, i jackan, i stekpannan, i hudcrémen. För att bara nämna några ställen…

Vi hoppas med denna blogg kunna ge information om aktuell forskning och nya rön samt praktiska vardagstips som gör det lite enklare att ”göra rätt”. Vi kommer också att dela med oss av våra egna erfarenheter i jakten på schyssta produkter. Förhoppningsvis kan vi också skapa några fler kritiska konsumenter och arga medborgare, för det är genom en förändring av lagstiftning och företagens produktion som vi kan få schysstare produkter på marknaden. Vår högsta önskan är att denna blogg inte skulle behövas och att inget barns hälsa riskeras på grund av att skadliga och otestade kemikalier släpps ut på marknaden i vanliga konsumentprodukter.

Bloggen kommer att ha ett större fokus på barnen och deras kemikalievardag men förhoppningsvis kommer du ha glädje av denna blogg även om du inte själv är förälder.

Vi som skriver är:
Linda Persson, 31 år, doktorand i risk och miljöstudier samt adjunkt i miljövetenskap vid Karlstads universitet. Forskar om livstidsval kring tid och dess miljöpåverkan. Har genom såväl undervisning som ideellt engagerad i Naturskyddsföreningen sysslat mycket med konsumentfrågor och kemikalier. Är mamma till Elliot, född i februari 2013.

Malin Knutz, 33 år, disputerad och lektor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet. Forskar om hur inomhusmiljöfaktorer, livsstilsfaktorer och kemikalier kan påverka barns hälsa. Jobbar bland annat med SELMA-studien där vi tittar på miljöexponeringar tidigt i livet och utveckling av astma och allergi samt andra kroniska sjukdomar senare i livet. Är mamma till Sixten, född i januari 2014, och för närvarande föräldraledig.

Om du som läsare har någon fråga eller tips på ämnen du tycker att vi bör ta upp så maila gärna till oss på barnochkemikalier@gmail.com

PS. Denna blogg skriver vi som privatpersoner och dess innehåll representerar nödvändigtvis inte Karlstads universitets officiella åsikter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s