Julemat och julegris, en kemikaliefälla?

Ok. Vi vet att de här julinläggen kommer lite sent. Många av er har säkert handlat färdigt allt, men om ni är som Linda och gör det mesta i sista sekund så finns god tid att välja ”rätt” skinka. 

Jag gissar att de flesta av er känner till att det finns en anledning till att julskinka och andra charkprodukter är rosa, trots att tillagat griskött sällan har den färgen annars. Anledningen heter nitrit. Anledningen till att det finns nitrit i charkprodukter är egentligen god, det dödar botulismbakterier. Bakterierna producerar ett gift, botulinumtoxin, som inte alls skulle vara trevligt att få i sig även om det finns behandling så är det viktigt att den fås i tid. Charkprodukter serveras ofta kalla (bakterien dör vid upphettning) och de har därför försetts med natriumnitrit för konservering (ibland tillsätts kaliumnitrat E252, men nitrat kan i kroppen omvandlas till nitrit).

Tyvärr är inte natriumnitrit helt oproblematiskt. Det är mycket vi fortfarande inte vet om natriumnitrit (E250) och hur skadligt det är men mer och mer forskning tyder på att det kan finnas anledning att minska halterna vi äter.

julskinka

Men! Tänker du nu. Ska vi inte ha någon julskinka!? Jo säger vi. Det är ju jättegott! 🙂 Det finns ett ”enkelt” val för att minska nitrithalterna man äter och det är att välja ekologiska charkprodukter. Ekologiskt gäller visserligen mest jordbrukets användning av bekämpningsmedel, handelsgödsel och djuretik, men märkningen reglerar också vissa typer av tillsatser till den färdiga produkten bland annat natriumnitrit. I konventionella charkprodukter får det vara 100mg nitrit per kg. i EU-ekologisk (den ekomärkning där små stjärnor bildar formen av ett löv) får det finnas max 50mg/kg och i KRAV-märkta produkter får det inte finnas någon tillsatt nitrit/nitrat alls.

KRAV-märkta charkprodukter är mycket svåra att finna i butik. Vad vi vet så är det i princip enbart i de större städerna som man kan hitta KRAV-märkt julskinka på vissa butiker. På KRAVs hemsida finns en lista över återförsäljare där du kan se om det finns någon nära dig. Däremot är det inga större problem att hitta ekologisk (EU-ekologisk) julskinka. Denna skinka kan vara gjord av KRAV-certifierade grisar (de har även större krav på djurhållning i den märkningen) men slutprodukter får inte kravmärkas om den innehåller nitrit/nitrat. Men bara genom att välja ekologiska charkprodukter så har du alltså halverat ditt nitritintag. Det är fortfarande inte nyttigt med julskinka, men när har ett julbord varit känt för sin nyttighet? 🙂

Andra charkprodukter som går att finna (sällan alla på en butik dock), är prinskorv, falukorv, varmkorv, påläggsskinka, salami, bacon, och leverpastej. Det finns säkert ännu fler om vi inte sett i våra vardagsbutiker.

Annonser

2 responses to “Julemat och julegris, en kemikaliefälla?

  1. Hos saluhallar brukar det också gå bra att beställa enbart rimmad eller kokt. Här sitter jag med min nitritfria! Sen anser jag inte julskinkan som äts en gång om året vara nitritproblemet utan all chark vi äter resten av året. Hos Saluhallaen Slakteriet här i V-ås säljs även nitritfria korvar året om gjorda på ekokött. Numera så trycker ju folk i sig nitrat(som omvandlas till nitrit i kroppen) också genom rödbetsdrycker, frågan är hur hälsosamt det är i kroppen egentligen… fast just nu tvistas det ju om att nitrat/nitritets fördelar som ex kärlvidgande i kroppen väger upp för ev. cancerrisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s