Ny app ska underlätta kemikaliefria val

”Vara utan fara” heter en ny app som ska hjälpa konsumenter att välja kemikaliefria produkter. Vara utan fara syftar till att på ett lättillgängligt sätt sprida information och öka medvetenheten om farliga ämnen som kan förekomma i våra mest använda och vardagliga produkter. Som konsument får man tips och råd om hur man kan minska sin exponering för dessa ämnen.

”Vara utan fara” är en mobil webb-applikation, anpassad för användning i smartphones. Den stöds av alla telefoner med en modern webbläsare, t.ex. iPhone, Android och Windows. Surfa in på varautanfara.se på mobilen och lägg till den på din hemskärm.

Det finns varor utan farliga kemikalier, men det är svårt att veta vilka de är. Därför har forskarna Linda Mohlander och Ellen Ingre-Khans, vid Stockholms universitet, utvecklat en app med information om vilka kemikalier som finns i olika varukaterogorier.

Ny app ska underlätta kemikaliefria val.

Den som ska handla sportkläder kan exempelvis snabbt kolla vilka material man bör undvika. Det finns också en funktion för att skicka en fråga till leverantören om vilka kemikalier en viss vara innehåller, men det svaret kan dröja.

Den största risken med kemikalier är den sammantagna effekten av de kemikalier som finns runt omkring oss, den så kallade cocktaileffekten, inte halten av enskilda ämnen i varorna. Ett sätt att påverka halten av kemikalier i hemmet är att minska inköpen av vissa mer kemikalieinnehållande varor, som plastprodukter (ftalater) och hemelektronik (bromerade flamskyddsmedel), tipsar forskarna.

”Vara utan fara” har finansierats av Forskningsrådet Formas och tagits fram av anställda på KTH.

(källa: http://yttra.se/vara-utan-fara/)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s