En kanariefågel i kolgruvan och en undulat i köket?

Förr i tiden (om det nu inte är en skröna) hade man en kanariefågel med sig djupt ned i kolgruvorna. Anledningen? Fågeln är känsligare än människor och när fågeln mådde dåligt eller dog, då började syrehalten i luften bli för låg och det var dags för arbetarna att bege sig upp till ytan.

Visste du att en vanlig orsakerna till förgiftning hos papegojor är osande stekpannor med non-stick material, typ teflon? Nä, tänkte väl det. På såväl veterinärsidor som djurförsäkringssidor på nätet kan man läsa skötselråden för papegojor; ”ställ inte buren i köket om du använder teflonmaterial”. Detta material kan även finnas på strykjärn, locktänger, bakformar m.m.

Stekpannor av denna typen har idag oftast en beläggning av PTFE, en fluorerad molekyl, som ersatt bla  PFOA och PFOS eftersom de är än mer långlivade i miljön. Den är värmebeständig till ca 250-300 grader enligt ICA Kuriren som testat stekpannor. 250-300 grader!? För det blir ju aldrig varmare än så i en stekpanna eller i ugnen? Idiotiskt.

Fluorerade ämnen är bra på många sätt. De hindrar inte bara maten från att bränna fast i stekpannan, de hindrar fettet från att tränga igenom hamburgerpapper och bakplåtspapper och de hindrar vatten från att tränga in i goretexjackor och andra liknande allväderskläder. Kort sagt så finns de överallt. Även i oss. Även i mitt barn. PFOA finns till och med i större mängd i ammande barn än i deras mödrar. Det tröstar jag mig med när jag tänker på hur jag själv misslyckades kapitalt med att amma. Klen tröst för jag tänker ju även på alla andra bebisar och funderar på vad det kan betyda för dem… ingen vet helt säkert men man tror inte att halterna är skadligt höga. Men det trodde man inte om kemikalierna i PVCgolven heller…

Vad kan man göra åt det här då?
*Släng alla stekpannor och dylikt med teflonmaterial. En gammal hederlig gjutjärnspanna fungerar ypperligt. Ibland kan man även köpa dem för en spottstyver på second hand. En extra bonus är att man järnberikar sin mat.
*Om du vill ha en regnjacka utan fluorerade ämnen så är mitt tips att gå till en ”riktig” utelivsbutik, typ Naturkompaniet eller Magasinet (i Karlstad). Där vet de vad man pratar om när man vill ha en fluorfri regnjacka. På vanliga sportbutiker av typen Stadium eller Intersport kan du lita på att få fågelholkar till svar när du frågar. Tro mig, jag har testat.
*Bakplåtspapper använder jag själv ibland men undviker onödig användning. Alltid miljömärkt.

Flourerade ämnen lagras i miljön och i levande organismer, de är giftiga, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande. Om du nu undrar varför du inte vill ha dem i din kropp…

ICAKurirens stekpannetest:
http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Tester/Stekpannor/

Mer om PFOA i spädbarn:
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hoga-halter-av-miljogift-hos-spadbarn

/Linda

Annonser

One response to “En kanariefågel i kolgruvan och en undulat i köket?

  1. Bra skrivet! Men usch så hemskt!! / Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s